Na aankoop van de EnviSense CO2 meter heb je wellicht wat vragen. Om je daarbij te helpen lees je hier de meest gestelde vragen en de antwoorden hierop. Staat jouw vraag hier niet tussen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.
Waar moet ik de EnviSense CO2 monitor plaatsen?
De CO2 meter meet de concentratie op het punt waar de sensor staat. Deze concentratie kan op verschillende plekken in één ruimte verschillend zijn. Daarom raden wij het volgende aan:
- Zet de monitor op tafelhoogte, niet op de grond of aan de muur;
- Minimaal 1,5 – 2 meter van de muur of het raam af;
- Een ruimte van maximaal 100 m2;
- Niet op een plek waar er direct in geademd wordt, zoals recht voor het gezicht op een bureau.
Hoe werkt de automatische kalibratie van de EnviSense?
De EnviSense beschikt over Automatic Baseline Correction (ABC). Dit betekent dat de EnviSense zichzelf kalibreert tot de juiste waarden. Wanneer het apparaat aanstaat, meet hij de laagste waarde over een bepaalde tijd. De laagste waarde zal meestal voorkomen wanneer er geen mensen aanwezig zijn en er dus een CO2 hoeveelheid in de lucht zit die vergelijkbaar is met de buitenlucht. Gedurende een periode van 7 dagen past hij het nulpunt (400 ppm) in de EnviSense elke keer aan naar de laagst gemeten waarde. Dit neemt hij aan als zijnde 400 ppm CO2 wat een normale waarde is voor de buitenlucht. Hierdoor wordt het apparaat slimmer en zal hij beter kunnen aangeven wanneer het nodig is om te ventileren. De EnviSense onthoudt deze waarde ook als de stroom even onderbroken wordt. Daardoor is het geen probleem om bijvoorbeeld de EnviSense te verplaatsen binnenshuis.
Hoe werkt de handmatige kalibratie van de EnviSense?
Het kalibreren van de EnviSense CO2 monitor wordt op de volgende manier uitgevoerd:
- Laat de EnviSense minimaal 20 minuten in een open raam of buiten staan en zorg dat de getoonde CO2 waarde stabiel is.
- Ga naar het menu, navigeer naar het kalibratie icoon en klik op enter
- Wanneer u “400 ppm” ziet staan, drukt u 3 seconde op de enter toets totdat u een geluidssignaal hoort.
- Op het display wordt er nu afgeteld van 250 naar 0.
- Nadat er is afgeteld, is het apparaat gekalibreerd op een buitenlucht van 400 ppm.
- Laat de EnviSense nog minimaal 10 minuten op dezelfde plek in de buitenlucht staan.
- De EnviSense is nu klaar voor gebruik. Het apparaat hoeft niet opnieuw gekalibreerd te worden wanneer hij uit- en aangezet wordt.
Wat is het verschil tussen herhaalbaarheid en nauwkeurigheid?
De nauwkeurigheid van de EnviSense is hoe dicht de waarden bij de echte waarde liggen als we 1x meten. De marge van de EnviSense is ±50 ppm of 5% (ga uit van de hoogste). Dit betekent dat de EnviSense een waarde tussen de 350 en 450 ppm kan aangeven als de echte waarde 400 ppm is.
De herhaalbaarheid is hoe consistent de EnviSense is als we meerdere keren meten. De waardes van de 1ste meting moeten altijd hetzelfde zijn als de 2de meting, met een maximale afwijking van 5%. Dus als we de 1ste keer 1000ppm CO2 meten, moet de 2de meting tussen de 950 en 1050 ppm CO2 aangeven.
In totaal betekent dit dat de EnviSense maximaal 10% van de echte waarde kan afwijken. Echter zijn dit hele extreme waarden en komt dit in de praktijk vrijwel niet voor.
Kan de achtergrondverlichting van het display continu aanblijven?
Ja, de verlichting kan geactiveerd worden door op een van de knoppen te tikken. Als je daarna tweemaal op ‘enter’ tikt, blijft de achtergrondverlichting permanent aan staan. Door nog twee keer op ‘enter’ te tikken gaat de verlichting weer uit. Ook zonder achtergrondverlichting is het scherm af te lezen.
Hoeveel data kan de ‘Envisense CO2 Monitor and Datalogger’ opslaan?
Met de ‘Envisense CO2 Monitor and Datalogger’ wordt de luchtkwaliteit bij u thuis eenvoudig en overzichtelijk weergegeven vanaf het moment van instellen. De data opslag van de ‘Envisense CO2 Monitor and Datalogger’ is onbeperkt door de ruime opslagcapaciteit van het product.
Belangrijk: Zorg altijd dat de juiste datum en tijd ingesteld staat. De ingestelde datum en tijd wordt opgeslagen in het databestand.
Hoe lees ik de CO2 waarden uit in het digitale dashboard?
De EnviSense CO2 meter slaat alle gemeten waarden intern op in een Excel bestand. Als u de EnviSense monitor aan de computer aansluit opent de map ENVISENSE, in deze map vindt u het Excel bestand. Ga naar dashboard.envisense.net. Kies en upload het Excel bestand rechtsboven. Selecteer vervolgens de juiste datums waartussen u de waarden wil bekijken.
Het Excel bestand kunt u eventueel doorsturen en op elke gewenste computer openen en uploaden binnen het digitale dashboard.
Hoe veilig zijn mijn gegevens?
De EnviSense datalogger bevat op geen enkele manier privacy gevoelige persoonsgegevens. Het .cvs bestand dat wordt geüpload in het dashboard is alleen voor u toegankelijk en wordt niet opgeslagen in de database van EnviSense.
Bekijk hier de disclaimer.
Kan ik de gegevens van mijn EnviSense monitor wissen?
Als je alle gegevens van je EnviSense CO2 meter wilt wissen, sluit je de monitor eerst aan op je computer. Ga naar het bestand ‘EnviSense’, dat zich ook automatisch opent, en verwijder het .csv bestand met de naam ‘Datalog’. De EnviSense zal een nieuw bestand aanmaken wanneer je de monitor weer gebruikt.